| Forum | Rejestracja | Odpowiedz | Szukaj | Statystyki | Lista użytkowników | Zgłoś problem |
Unfallwagen.net / EUROPA-AUTO-HANDEL / szara strefa kontra legalni importerzy

Autor Treść
cars
Użytkownik
# Napisany: 21 Kwi 2010 21:57
Odpowiedz 

Witaam,

Na wstępie do Redakcji - dlaczego tak ważny artykuł dopiero na drugiej stronie ostatniego wydania !!!????
Piszecie Pańsytwo - listy do posłów, apele itd. Im po prostu trzeba podsunąć gotowe rozwiązanie zgodne z prawem EU!!!

Więc mam taki oto pomysł, po co kombinować w prawie, pisać nowe ustawy nowelizacje, może po prostu zaproponować Głównemu Urzędowy Ceł wprowadzenie "Iportowej Karty Obiegowej" w skrócie IKO (nazwa wymyślona, więc jak to się będzie nazywać nie ma znaczenia - ma działać) - więc tak, każdy bywatel Polski jest przypisany do Urzędu Celnego, chcą sprowadzić samochód ( obecnie kupić na lewą umowę w polsce) ma obowiązek zgłoszenia takiej chęci w odpowiednim urzędzie celnym, gdzie otrzymuje IKO z numerem przypisanym do niego i informacją w jaki sposób ma go wypełnić
- ( muszą być tam dane sprzedawcy z jego podpisem lub pieczęcią - każdy przecież teraz deklaruje że po samochód pojechał osobiście)
- sposób transportu na teren Polski - tymczasowy dowód rejestracyjny wystawiony na kupującego, faktura za transport samochodu z podaniem miejsca odbioru, daty, itd
- wzór umowy kupna - tłumaczony w kilku językach - gdzie jest miejsce na wpisanie przez Sprzedawcę nr IKO
- informacja że DEKLARACJA CELNA JEST PRZYJMOWANA TYLKO Z WYPEŁNIONYM DOKUMENTEM IKO wraz z w/w załącznikiem
Co do legalnych importerów, pobieranie i okazywanie takiego dokumentu nie jest konieczne w przypadku zgoszenia prowadzonej działalności w urzędzie
celnym.
Idealnie by było gdyby jeszcze to IKO podbijał celnik na granicy wpisując dodatkowy jego nr w dowód rejestracyjny samochodu - niestety granic już nie ma. Nie jestem prawnikiem, a to ktoś taki musiał by to ocenić i podsnąć może jeszcze jakiś pomysł. Mam jednak nadzieję, że redakcja zainteresuje się tym bardziej.
Proszę użytkowników o komentaż i ewentualne pomysły.

# Napisany: 22 Kwi 2010 17:10
Odpowiedz 

Jestem importerem od ponad 20 lat 95 % sprowadzana na firmę. Popieram w 100 % pomysł. Chetnie służe radami mam za sobą 15 lat działania w Ogólnopolskim Ruchu Praw Obwatelskich i Walki z Korupcją. Ruch wygrał około 120 spraw tzw "składaków" . Polski import samochodów był zawsze obciążony wadami / ktoś ma w tym interes/ i to chyba walka z wiatrakami , tak samo jak części samochodowe z anglików, niemieckich kubłów itp . wszystko nielegalne i bez podatków to są MILIARDY złotych. Dziwię się skarbowi państwa że tak chetnie traci te miliardy. Pora skończyć z fałszywymi kaufetragami i innymi bzdurami. Będzie napewno więcej podatków a ludzie bedą kupować auta w polskich firmach z gwarancją tak jak w cywilizowanych krajach. Wreszcie ktoś dojrzał problem popieram

autokram
Użytkownik
# Napisany: 23 Kwi 2010 21:27
Odpowiedz 

Jeszcze drobne sprostowanie ...... Nie kazdy na zachodzie zechce stemplować /.uwierzytelniać/ dokumenty inne niz rachunek czy umowę . Ten punkt chyba mało realny

Twoja wypowiedź
Pogrubienie  Kursywa  Podkreślenie  Wstaw obrazek  Wstaw URL/Link     :) [nerwus] :p :( więcej uśmieszków Wyłącz uśmieszki
» Login  » Hasło 
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą pisać na forum. Proszę wprowadzić swój login i hasło albo przejść do rejestracji.

Aktualnie na forum: Gości - 1
Użytkowników - 0
Najwięcej użytkowników (16) było obecnych 3 Lip 2008 09:10
Gości - 16 / Użytkowników - 0
Copyright©Dana-Press Powered by miniBB forum software © 2001-2005