cars
Użytkownik
|
# Napisany: 21 Kwi 2010 21:57
Odpowiedz
Witaam,
Na wstępie do Redakcji - dlaczego tak ważny artykuł dopiero na drugiej stronie ostatniego wydania !!!???? Piszecie Pańsytwo - listy do posłów, apele itd. Im po prostu trzeba podsunąć gotowe rozwiązanie zgodne z prawem EU!!!
Więc mam taki oto pomysł, po co kombinować w prawie, pisać nowe ustawy nowelizacje, może po prostu zaproponować Głównemu Urzędowy Ceł wprowadzenie "Iportowej Karty Obiegowej" w skrócie IKO (nazwa wymyślona, więc jak to się będzie nazywać nie ma znaczenia - ma działać) - więc tak, każdy bywatel Polski jest przypisany do Urzędu Celnego, chcą sprowadzić samochód ( obecnie kupić na lewą umowę w polsce) ma obowiązek zgłoszenia takiej chęci w odpowiednim urzędzie celnym, gdzie otrzymuje IKO z numerem przypisanym do niego i informacją w jaki sposób ma go wypełnić - ( muszą być tam dane sprzedawcy z jego podpisem lub pieczęcią - każdy przecież teraz deklaruje że po samochód pojechał osobiście) - sposób transportu na teren Polski - tymczasowy dowód rejestracyjny wystawiony na kupującego, faktura za transport samochodu z podaniem miejsca odbioru, daty, itd - wzór umowy kupna - tłumaczony w kilku językach - gdzie jest miejsce na wpisanie przez Sprzedawcę nr IKO - informacja że DEKLARACJA CELNA JEST PRZYJMOWANA TYLKO Z WYPEŁNIONYM DOKUMENTEM IKO wraz z w/w załącznikiem Co do legalnych importerów, pobieranie i okazywanie takiego dokumentu nie jest konieczne w przypadku zgoszenia prowadzonej działalności w urzędzie celnym. Idealnie by było gdyby jeszcze to IKO podbijał celnik na granicy wpisując dodatkowy jego nr w dowód rejestracyjny samochodu - niestety granic już nie ma. Nie jestem prawnikiem, a to ktoś taki musiał by to ocenić i podsnąć może jeszcze jakiś pomysł. Mam jednak nadzieję, że redakcja zainteresuje się tym bardziej. Proszę użytkowników o komentaż i ewentualne pomysły.
__________________ Płeć: Kobieta
|