| Forum | Rejestracja | Odpowiedz | Szukaj | Statystyki | Lista użytkowników | Zgłoś problem |
Unfallwagen.net / EUROPA-AUTO-HANDEL / Samochód z niemiec zakup netto i leasing POMOCY

Autor Treść
BILDEX
Użytkownik
# Napisany: 29 Mar 2010 21:24
Odpowiedz 

Witam!
Mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać.
Chciałem zakupic w niemczech samochód BMW w cenie netto.
Posiadam firme , jestem płatnikiem VAT. Sprzedawca potwierdził to że mogę kupic netto , wystawi fakture VAT.
Posiadam już NIP EU z PL z przodu.

Po sprowadzeniu auta chciałem go odsprzedać na fakture Vat firmie leasingowej.
I wziąść leasing na to auto.

I teraz jak to jest?
Czy:
Kupuje samochód netto(np.20 000 Euro netto) przyjedzam do Polski płace akcyze od tej kwoty 18.6% (bo silnik 3L) i przygotowywuje
auto do zarejestrowania.
Następnie musze zapłacić VAT za ten samochód?
Czy moge np. odsprzedać go w cenie netto firmie leasingowej?
A firma leasingowa zapłaci VAT. W których to ratach leasingowych w rzeczywistosci ja zapłace ten VAT.
Bardzo proszę o jakiekolwiek podpowiedzi.
Pozdrawiam Przemek

# Napisany: 30 Mar 2010 20:05
Odpowiedz 

hm.... nie wiem po co ta cała kombinacja, że najpierw sprowadzasz auto, rejestrujesz , potem sprzedajesz firmie leasingowej, a potem bierzesz ten samochód w leasing. :|
Więc jak masz NIP unijny to auto w Niemczech kupujesz w cenie netto, następnie tak jak napisałeś płacisz akcyzę od tej kwoty, robisz tłumaczenia, przegląd i opłatę recykingową. Jeśli chcesz zarejestrować ten samochód to musisz w ciągu 14 dni złożyć do Urzędu Skarbowego druk VAT-23 i zapłcić podatek Vat ( cena netto plus podatek akcyzowy, od tej kwoty płacisz VAT).
Dalsza odsprzedaż tego samochodu to wystawienie faktury Vat z naliczonym podtkiem Vat ( Vat, który zapłciłeś do Skarbowego, masz do odliczenia i przy odsprzedaży odprowadzasz różnicę:od zarobku).
Nie wiem czy można sprzedać samochód w Polsce netto, pierwsze słyszę, na netto to tylko na export lub dostawa wewnątrzwspólnotowa.
Jesli byś nie rejstrował auta tylko odsprzedawał gotowe do rejestracji to wtedy podatek Vat płacisz po sprzedaniu takiego samochodu

# Napisany: 30 Mar 2010 20:58
Odpowiedz 

Witaj , dzieki za wskazówki.
Chciałem by firma leasingowa kupiła ten samochód i mi go z leasingowała.
Jednak nie ma takiej opcji według firmy leasingowej. Dlatego chciałem kupić go za gotówkę i wziąść go "od siebie w leasing".
Nie wiem czy dobrze rozumiem , rozwiazanie :
1) składam druk VAT 23 i płace VAT, OK. powiedzmy od 20000 Euro + Akcyza od tej kwoty płace 22% VAT. I teraz ,
przy odsprzedaniu wystawiam Fakture VAT na powiedzmy 25000Euro ( załóżmy że całośc mnie wyszła 25000Euro czyli zarobek =0)
Czy przy odsprzedazy tego auta na fakture VAT dostane zwrot tego VATU co zapłaciłem?

W drugim przypadku wychodzi tak ( jak bym nie rejestrował tylko od razu sprzedał) że bede przy sprzedazy płacił VAT i potem jak go zleasinguje to w ratach znów bede płacił VAT. Czyli zapłace VAT podwójnie.
Są jakieś rozwiązania by zapłacić VAT tylko w ratach leasingowych ?

Pozdrawiam Przemek

# Napisany: 30 Mar 2010 22:31
Odpowiedz 

1) Z Urzędu Skarbowego nie dsotaniesz Vat-u. Przy sprzedaży ovatowujesz transkację i ten Vat,kóry zapłaciłeś do urzędu doliczasz klijentowi i to "tak jakby ci on oddał ten vat, czyli wychodzi na zero"
2) co do leasingowania rat to niestety się nie orientuję, ale przy sprzedaży niezarejestrownaego samochodu musisz ovatowac transakcję
Ale dalej nie rozumiem tych kombinacji, nie lepjej ci wprowadzić ten samochód w środki trwałe i odliczać amortyzację?
Vat od samochodu osobowego możesz odliczyć w w wysokości, jeśli się nie myle- 60%, lecz nie więcej niż 6000 zł.
Reszta nieodliczonego Vatu wchodzi w wartość początkową środka trwałego od kórej liczona jest amortyzacja.

# Napisany: 30 Mar 2010 22:46
Odpowiedz 

Witam!
O dzieki wszystko juz wiem! Rozwiazanie 1 jest OK, i teraz rozumiem.
Moge wprowadzic samochód w srodki trwałem , ale musze wyjac ok 40 000 Euro , a tak bede saobie płacił raty po 3000 netto x 36 rat, wykup zrobie 20% a reszta pierwsza wpłata.
Sorry ze od drugiej strony. Dzięki bardzo za odpowiedź .
Pozdrawiam Przemek

# Napisany: 14 Gru 2011 20:01
Odpowiedz 

autka z Niemiec w cenach netto www.exleasingauto.pl

Twoja wypowiedź
Pogrubienie  Kursywa  Podkreślenie  Wstaw obrazek  Wstaw URL/Link     :) [nerwus] :p :( więcej uśmieszków Wyłącz uśmieszki
» Login  » Hasło 
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą pisać na forum. Proszę wprowadzić swój login i hasło albo przejść do rejestracji.

Aktualnie na forum: Gości - 1
Użytkowników - 0
Najwięcej użytkowników (16) było obecnych 3 Lip 2008 09:10
Gości - 16 / Użytkowników - 0
Copyright©Dana-Press Powered by miniBB forum software © 2001-2005